2008-01-23

Milko vs Arla
Var nu i eftermiddags ner till ICA bergsgatan för att köpa lite godis och en liter mölk.
Väl nere i kylskåpet ser jag att det inte finns Milkomjölk utan bara Arla, efter en stunds funderande tar jag motvilligt en liter mjölk med mig till kassan och frågade..

Johan -Vart har milkomjölken tagit vägen?
Kassörskan -Näe vi har bytt leverantör, Har Arla nu.
Johan -Varför har ni gjort det?
Kassörskan -Jo Arla har mycket mer ekologiska produkter därför har vi bytt till Arla
Johan -Och därmed längre transporter, verkar ju ekologiskt.
Kassörskan - ??

Hon bara stod där och såg riktigt dum ut, och tjejen bakom mig i kön började skratta :)

Nästa gång jag går dit ska jag fråga när de tar hem milko igen så man kan fortsätta handla hos dem!

27 kommentarer:

Anonym sa...

Där ser du.. ^^ nu kan du inte va sur på mig för att jag kom hem med arla mjölk.. :P

Johan sa...

Hehe, näe det var jag väl inte heller? men hädanefter blir det inga mejeriprodukter från den affären förrän de har tagit deras förnuft tillfånga!

Anonym sa...

Du är ju bäst Johan! fortsätt så där! Jag och Lars var där i förrgår och Lars blev arg och sa att han aldrig mer skulle handla där :) Tänkte att jag skulle blogga om det, tog kort och allt men jag har inte hunnit skriva om det i min blogg!

Johan sa...

Var där alldeles nyss och sa att det inte blir ngt mer handlande där förrän milko är tillbaka.. Menar att de få till antalet ekologiska produkter som Arla har som inte Milko har lär ju knappast vara så mycket mer ekologiska så att det jämnar ut det hela med den extra frakt som det blir.. Synd bara att man inte fick prata med chefen deras :(

Anonym sa...

Fortsätt så Johan, alla kunder borde säga till!

KRAV 4ever sa...

Chefen/Handlaren svarar:

Största miljöpåverkan sker på den icke KRAV-certifierade bondgården.

Den ekologiska bonden odlar själv en stor del av fodret till sina djur och sprider sedan deras gödsel tillbaka till åkern. Det gör att mer av näringsämnena cirkulerar lokalt.
Det viktiga näringsämnet kväve produceras också lokalt och naturligt. Istället för att köpa in konstgödsel odlar den ekologiska bonden klöver för att fånga luftens kväve och göra det tillgängligt för växterna. Eftersom det går åt mycket energi för att framställa och frakta konstgödsel så blir även energianvändningen lägre på den ekologiska gården.

Och Milkos bönder verkar ju inte tänka särskilt ekologiskt eftersom Milko har brist på KRAV märkt mjölk och råvara för att tillverka flera produkter.

Transporterna blir mindre nu när butiken tar all mjölk från ett mejeri, för som det är idag så köper ju alla butiker mejeriprodukter från flera olika mejerier med massor av långa transporter. Milko köper in tex Keso, Kesella, Yoggi, Yalla, Kelda, m.m. av ARLA. Totalt så köper Milko in 150st olika artiklar från Arla, Norrmejerier och Skånemejerier.

De lokala bönderna kommer alltid att få sälja sin mjölk, då det råder brist på mjölk i Sverige.

Arbetstillfällena på Milko kommer inte heller att påverkas då det mejeriet alltid kommer att finnas kvar, det ligger geografiskt väldigt bra. Det som kommer att hända med mjölk sverige på lite längre sikt är nog att mejerierna gör fussioner och slår sig samman för att på så sätt kunna konkurera och spara pengar på så kallade synergieffekter, administration, marknadsföring etc.

Jag tror personligen att finska Valio kommer att köpa upp Milko, och samtidigt slås dom samman med Norrmejerier. Men de lokala arbetstillfällena kommer inte att påverkas negativt, snarare att det kommer att bli fler då man kan konkurera på en större marknad.

Det vi ser nu inom mejerinäringen såg vi för 10-20 år sedan inom Bensinbolagen. Vem hade kunna föreställt sig att OK och Q8 skulle slås samman???

Handla Ekologiskt, och tänk på miljön!

Milko har 4 KRAV produkter ARLA 25st.

Johan sa...

Oj oj oj... verkar som någon försöker vara rädda om kunderna, (Kanske lite sent det nu då jag redan vet om ca 10-15 st i min närhet som brukar handla där som nu bojkottar stället).. och jag känner inte så många heller :P Själv kommer hur som helst inte sätta min fot i ICA Bergsgatan förrän Milko är tillbaka.. Skicka ett mail när ni har milko där igen vet jag..

Johan sa...

Sen tror jag inte att det är kunderna ni har satt i främsta led i huvudtaget.. visst att några har frågat efter fler kravprodukter, men sanningen ligger nog i det att ni tror ni kommer att tjäna mycket mer på att sälja Arla mjölk då den är billigare än Milkos mölk, Nog för jag tror det kommer att bli det motsatta!.. Är pengar verkligen allt?

KRAV 4ever sa...

Arlas mjölk billigare än Milkos?

Du måste jobba inom mejeriet själv.

Arla betalar ivarje fall 20öre mer per liter mjölk till sina bönder, än vad Milko gör. Sedan så har även en KRAV bonde på Arla land ytterligare 10 öre bättre än vad Milko bönderna har.

Konkurrans är bra för kunderna i slutändan. Varför skall mejerierna ha kartellbildning, det har alltid varit så att man inte inkräktar på varandras områden. Dvs kartell. Det var ju Milko som var först ut att leverera utanför sitt Milko-land, dom levererar till flera Willys butiker utanför sitt område. Det var detta som gav möjligheten för butiker att börja handla direkt av Arla.

Och detta är ju positivt för kunderna i slutändan vad det gäller pris och sortiment, och för miljön framför allt då butikerna nu mera kan ta alla varor från ett mejeri och slipper de dubbla transporterna .

Du äter väl inte Keso och Kelda, och jag hoppas verkligen att du inte dricke Yoggi. För dessa kommer ju från Arla.

Johan sa...

Klart jag äter Keso och kelda någon gång ibland, men det är för att det inte finns något annat alternativ. men mjölken finns det alternativ till men det blundar ni väl för. skulle tro att 80% av de ekologiska produkterna ni säljer är antingen lättmjölk, mellanmjölk, standardmjölk eller fil.. eller har jag fel? Sen kan jag meddela att jag varken jobbar på Milko eller är Milkobonde eller har något annat intresse av företaget mer än att dricka god mjölk, och den hittar jag inte på ICA Bergsgatan längre..
Antar att du nekar till att det finns något ekonomiskt intresse för att ni byter leverantör utan det är väl bara för att gynna kunderna och ha fler Ekologiska produkter.. Yeah right?!

Anonym sa...

Oj oj här har det tagit fart. Jag tror inte att du äter Yoggi Johan, det gör i alla fall inte jag. Men självklart äter jag keso, det finns ju inte i Milkos sortiment :)

Just nu betalar Arla mer till sina bönder men det där svänger. Eftersom Arla säljer mer på den utländska marknaden så tjänade de snabbare pengar när mjölkpriset steg ute i världen.

KRAV 4ever sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
KRAV 4ever sa...

Arla Foods ägare - vilka är de?
Arla Foods är en kooperativ förening som ägs av
4 817 svenska och
4 591 danska bönder. Dessa 9 408 mjölkbönder är både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. Genom demokratin i den kooperativa företagsformen har de inflytande enligt den gamla principen: en medlem, en röst.

Anonym sa...

“Och Milkos bönder verkar ju inte tänka särskilt ekologiskt eftersom Milko har brist på KRAV märkt mjölk och råvara för att tillverka flera produkter.”

Jaha. Det var därför ICA Bergsgatan bytte mjölk från Milko till Arla. Inte för att tjäna pengar?

Milko är Mindre än ARLA så därav inte lika brett produktsortiment skulle jag personligen gissa på. Blir väl svårt att utvidga det också om lokala handlare sviker för lite vinsthunger…nej.. jag menar enorma miljöansvar? Sen är det väl enklare för Arla att ha mer “ekologiska produkter” när de kan lyfta in mjölk från Danmark om utbudet här hemma tryter?

“Transporterna blir väl mindre nu när butiken tar all mjölk från ett mejeri, för som det är idag så köper ju alla butiker mejeriprodukter från flera olika mejerier med massor av långa transporter. Milko köper in tex Keso, Kesella, Yoggi, Yalla, Kelda, m.m. av ARLA. Totalt så köper Milko in 150st olika artiklar från Arla, Norrmejerier och Skånemejerier.”

Va? Nu hänger jag inte med. Om Arla har en distributionscentral här i knutarna. Och mejeriprodukter kommer in från söderöver. Och detta sedan går ut mot butik. Hur blir det mindre transporter på det sättet gentemot nuläget? Rimligen borde det, hur du än vänder och vrider på det, vara betydligt fler och längre transportsträckor för mjölken man nu säljer på ICA bergsgatan.

Men transportsträckor..det var därför ICA Bergsgatan bytte mjölk från Milko till Arla. Inte för att tjäna pengar?

Man sparar pengar på grund AV “så kallade” synergieffekter.

Man verkar hur som haver ha brottats en hel del med frågan om att byta eller inte. Med så många genomtänka, oerhört relevanta argument menar jag…

Jag menar det klart, oljebolagen OK/Q8 slogs ju ihop. Det gör ju framtiden för mejerier helt glasklar. För att göra det övertydligt har vi ju rena rama faktasmällen här med finska Valio som tydligen planerar sverigevälde och invasion av Milko och Norrmejerier.

När man läser ovanstående är det ju självklart varför man inte ska stödja lokala bönder.

Eller kanske inte. Är ovanstående kanske bara vilda spekulationer och irrelevant mumbo jumbo?

Fast det kanske var på grund av OK/Q8 som ICA Bergsgatan bytte mjök från Milko till Arla. Inte var det för att tjäna pengar?

Stöd lokala företag(are) (läs: bönder). Stöd öppna landskap.

Försök inte inbilla mig att en liter mjölk från skåne, oavsett om den kommer från en “ekologisk” ko eller inte, har mindre miljöpåverkan än
litern som kommer från kossan jag praktiskt taget kan kliva ut genom dörren och klappa.

5 år före i miljövänliga transporter? Jag måste ha missat något då, för jag läste att de har lastbilar med diesel och en kopp rapsolja? Vad är genombrottet? De har nyare motorer nu än vad de hade 2001? Wow..

Fast ja, det kanske var för att de har nyare motorer nu än 2001 som ICA bergsgatan bytte mjölk från Milko till Arla. Inte var det väl för att tjäna pengar?

Anonym sa...

Vad har det med saken att göra att Arla är ett kooperativt förening? Det är ju Milko också.

KRAV 4ever sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
KRAV 4ever sa...

Arla har redan minskat sina utsläpp med 25% sedan 2001-06. Nu har Milko satt upp som mål att minska sina utsläpp med 25% till år 2011. Arlas nya mål är ytterligare 5% mindre utsläpp.

Johan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johan sa...

"Milkos mjölk kommer från 1/3del av Sveriges totalayta, det är lokalt det" jo men visst är det de.. Jättebra av arla att de har minskat sina utsläpp med 25 % sen 2001-06 och sen strävar mot ännu mindre... men vad säger det igentligen?? Har ju ingen som helst betydelse på hur mycket de släppte ut då eller?? säger inte att det är så men Arla kanske redan då släppte ut 25% mer då? fast du kanske antar att Arla och Milko var lika dåliga kolsupare redan då??

Johan sa...

Ekologisk mjölk från Karlstad.. inte nu längre!

http://www.st.nu/nyheter/lokalt.php?action=visa_artikel&id=705138

Anonym sa...

Hittade just hit, eftersom jag skrivit om liknande i min blogg och googlade för att hitta mer info i ämnet.

Jag har tidigare jobbat som djurskötare och avbytare och för mig är det en hjärtefråga att stödja de bönder som finns i min närmiljö. Och den mejeriförening som borde klara det bäst borde väl rimligen vara den som finns närmast och känner för sin närmiljö. Kanske.

Och så tycker jag inte att vi ska transportera mer än nödvändigt. Men den biten kanske reder ut sig framöver - ju dyrare det blir med transporter.

Fortsätt kämpa!
Vi konsumenter har faktiskt en väldigt stor makt att kunna påverka. Många gånger mycket större än vi tror.

/Pimli

Johan sa...

Pimli, Absolut kan vi påverka! har inte varit där sen jag fick reda på det. kanske själv inte är någon storkonsument där men vet fler som undviker butiken nu.

Anonym sa...

Jag är Arla bonde och tycker absolut att det viktigaste är att gynna lokala producenter dvs Milko bönder i ert fall. Ekoproduktion håller på att bli urholkat då 3 av de största (över 300 kor per gård) mjölkproducenterna här i Skarborg är ekologiska. Dessutom byggs en ladugård för 1100 kor i Töreboda ska drivas ekologiskt! De kommer att transportera stora mängder gödsel och foder långa sträckor mellan gården och gärdena. Hur ekologiskt är detta. Angående handlarna är de bara känsliga för ekonomin, antingen vinst per vara eller sitt rykte om att sälja ekologiskt. De köper t.ex in svenskt kött till samma pris som utländskt, men säljer det dyrare i butiken.

Johan sa...

Det börjar ju gå över styr det här när du nämner bondgård med plats för 1100 kor.. Men med bensinpriset som råder så kanske det inte lönar sig i forstättningen med den idén med "ekologiskt" som vissa vill kalla det...

Anonym sa...

SHEIT MANNEN! walla vilkne stor fesk asså.. man kanäta dne flera dagar, ja visst! ja tackar ja.. den va stor johan! man kan kalla dig stor-johan!
//Sam i Borås

Johan sa...

Du får kalla mig vad du vill :) finns fina fiskar i Borås oxå!!

Anonym sa...

Om du tänker efter lite så inser du att Milko använder ofantligt mycket mer konserveringsmedel i sina produkter än vad Arla gör, vilket knappast kan kallas miljövänligt! Då jag dessutom är säker på att Arla levererar till butiker i närheten så lär inte deras byte av leverantör påverka transporterna särskilt mycket, om ens någonting. Sen om du tycker Milko är godare än en annan femma, men du kan omöjligt komma och säga att det skulle vara sämre för miljön!