2016-04-12

SM-Guld i lagtävlingen, pimpel!!Vilken otroligt trevlig helg det blev! 1 Guld och 2 silver med oss i minibussen hem. Snacka om lättåkta 40 mil hem!
Men vi börjar från början. Grunden till framgångarna i årets SM lades redan för 1år sedan då vi med ytterst liten marginal lyckades kvala in laget efter en hård kamp mot Storfiskarna. Sjukdomar och jobb ställde sig i vägen och som tur var så ställde Maria upp som fjärde ”gubbe” i laget vilket hon gjorde med bravur!
Fredag
Jag och David Ödmark möter upp Anders, Emil och Maria i Sundsvall och resan norrut börjar. Genast åker de utskrivna kartorna fram och taktik börjar läggas. Lunch i Umeå och upplockning av Andreas som varit där på jobb och ngn bira i bussen knäcks för att lugna nerverna. Väl framme i Lycksele packas grejerna ur och sista förberedelserna av utrustningen styrs ihop varpå vi sedan spelar lite poker och käkar på sportbaren. Tidigt i säng (för ovanlighetes skull :)).

Lördag
Frukost på hotellet och sedan tidigt iväg till Örträsk då vi hade dålig koll på hur arrangemanget är och vill vara säker på att få plats med minibussen och kolla föret mm. Åker även fel på väg dit då vi följde några pilar med ett P på med förhoppning om att det skulle stå för parkering men i efterhand så visade det sig står för paralelltävningen. Hade själv som ofta annars bestämt mig för att gå långt, föraningar om bäst fiske i bortre delen av sjön gjorde så att när startskottet gick så var jag drygt 5km från starten och bara 100m från där jag tänkt börja. Slår ett, två, tre hål i tät följd utan att känna ett enda pill samtidigt som jag ser Martin försiktigt plocka fisk ena efter den andra. Thomas ”rosa mössan” slår sin linje bortanför Martin och börjar även han få fisk medan en annan inte får nått. Borrar mig utåt mot Thomas och när det blivit 50-70cm djupare börjar det nappa, någon fin abborre följt av några mörtar. Tyvärr också fina mörtar som tar på både trekrok agnade med mycket bete gör det lite besvärligt. Fiskar vidare och ju längre ut i viken jag kommer desto bättre fiske blir det, dock rejält på efterkälken mot både Martin och Thomas som redan nu låg minst 2kg före. Fiskar mig vidare och ser Mikael ”Baddarn” Rehnman smyga upp några fina fiskar varpå jag borrar mig emot han och även jag får lite bättre fisk. Byter sedan hål och får ett ännu bättre hål och det ser tydligen folk ;) blir raskt påborrad av David Öhman och några till. Vi fiskar oss bortåt ganska snabbt men fisket dör av och jag går tillbaka och slår ett hål i en lucka och drar tre 4-5hg fiskar. Vid det här laget är större delen av viken uppborrad, iaf den del som är 2-5m. Fiskar runt i området och försöker mig ta ikapp det jag missade i början genom att försöka hitta fisk grunt men får endast ett gammelhål där med 6-7 fiskar. Tiden rinner snabbt iväg och när det är 10-15min kvar och jag inte känt en fisk på länge så packar jag ihop så det inte skulle bli tight om tid. Jag var då rätt övertygad om att mina 4kg knappast skulle räcka till någon framskjuten placering.
Väl inne vid invägningen så visar det sig att jag överskattat fisket i viken och många hade mellan 2-5kg med undantag från Martin som har 9,2kg Thomas 5,4kg och två ÄHJ varav David Ödmark från CFC hade gjort en jätteprestation genom att skrapa ihop dagens femte högsta vikt 5,8kg men ändå bli slagen av David Öhman som med dagens tredje högsta vikt knipa guldet i ÄHJ med 6,5kg.
Andreas Bergström som inte gått fullt lika långt som oss andra lyckades med konststycket att utan SM biljett på väg upp till Lycksele lyckas knipa silvret med 6,7kg. Andreas hade som reserv fått SM-biljetten kvällen innan och under fisket lyckats hitta två fina fläckar med fisk riktigt grunt som räckte ända till en silvermedalj! Grymt och Grattis!!    
Men dagens gigant var ändå Martin som krossade allt och alla med sina 9,2kg! grattis!!
Själv räcker mina 4,2kg till en åttondeplats med bara 21gram ifrån sjätteplatsen, tur det var längre till bronset så man slipper gräma sig över att man inte stannade och chansade sista 10 minutrarna.
Söndag
Taggade till tusen men med en svag bakiskänsla (vart ju tvungen att både skåla med whiskey och skumpa för att fira CFC:s två silver) så begav vi oss till startplatsen på Granträsksjön för lagtävlingen. Känslan man fick när man väl ser sjön på plats är att här gäller det att vara med från början! En knappt 3km lång sjö som är 1,6km som bredast med ca 400 deltagare på blir fort sönderborrad. Efter 2h kan det vara 20000hål gjorda och svårt att hitta nya ytor.
Såg även ut att vara med snö på isen motför Örträsk så efter en stunds funderande så bestämde jag mig för att springa och byta borr. Titanen med tursboskär som funkat så bra igår på den homogena isen som var där byttes ut mot Novan och dess snabbskär (något som jag absolut inte ångrar då 90% av området vi fiskade på hade stöp)
Taktiken var ganska enkel. Vi hade sett ut ett grundområde nästan längst bort på vänstra sidan som såg väldigt fint ut. Och istället för att som ofta annars dela på oss och gå två och två så satsade vi allt på ett kort och började där alla fyra. Starten går och det dröjer inte länge innan vi ser Sonny Wiberg dra fisk på fisk och fin fisk. 3 hål senare så hade jag och Emil borrat oss bort till honom och Emil får även han ett fint hål, själv får jag två fiskar bakom Sonny och flyttar sedan 10m framför Emil och går sedan till och lyssnar lite vad han kör med och hur tankarna går. 10ans trekrok och stor pirk använder han så inga konstigheter. Går snabbt tillbaka till mitt hål och släpper ner sen blir man sittandes! 2,5m djup men lyfter snabbt fisken till 1m under hålet och fisken sprutar upp ur hålet! Får kanske drygt 4kg i det hålet och inser genast att nu har vi chansen på riktigt! Både Emil och jag med en kanonstart (Berga och Bergman hade jag ingen koll på just då). Vi borrar oss i snabb takt vidare och det är säkert 40 pers i området som springer om varandra och slår nya hål. Springer på Bergman och lyssnar hur det gått för honom och även han hade fått bra med fisk och Berga hade fått en ok start även han. Följande timme så fortsätter fisket med att man får ett bättre hål var tionde hål med ströfiskar i de andra hålen. Efter 1,5h kommer Daniel Eriksson från Sveg till oss och börjar även han få fisk och det är inte förrän då jag får de rätta indikationerna på att vi ligger sjuk bra till då han får ett samtal där han säger typ att citat - vi är körda, de har haft fiske här hela tiden…
Fisket håller i sig ett tag till innan det är helt sönderborrat, kollar på klockan och tror att det är kanske 45min kvar men gissar fel på över timmen. Två timmar kvar att gneta upp fisk men med dåligt resultat för egen del tills man sista 20 går tillbaka och kör tafs i gammelhål och lyckas skrapa ihop ett drygt kilo till.
Sista 5 minutrarna sitter hela vårt lag på en fläck av 30*30m och när tävlingen är slut går vi ihop och kollar i varandras skryllor och efter lite räknande så tycker jag att vi borde ha närmare 50kg totalt. Väl inne vid invägningen träffar vi på Thomas och han säger att de leder på drygt 44kg men NGF som också varit borta hos oss har riktigt fina påsar så det blir en nervös väntan. NGF väger in på 44,670kg som visar sig vara 118g mindre än Falubygdens SFK. Sist att väga in var vi, och lägger på lagsäcken på 30kgs vågen och vikten stannar på drygt 20kg och då har vi 5 påsar till kvar som ska vägas. Lägger på alla 5 påsar på vågen och Err visas på skärmen!!! Vi bottnar vågen!!! Lyfter bort en påse och väger den separat och sedan räknas det lite innan en siffra på 51.991kg kommer fram.

Lyriskt glada inser vi att vi har en marginal på över 7kg till tvåan och det blir en rätt överlägsen seger!

Att våran vikt även var högsta totalvikten i SM genom tiderna gör inte saken sämre!

De 40 milen hem är nog de bästa 40 milen i minibuss jag varit med om!

Inga kommentarer: