2009-08-21

Tour lappland 2009!


I söndags så var det dags för "tour lappland 2009"! Lite lätt bakis kommer Håkan Henriksson och hämtar mig kl 08.00 för avfärd. Dagen innan var det nämligen bröllop här i Stöde så jag unnade mig faktiskt några glas rött ;) Färden gick förbi sundsvall då undertecknad hade glömt ett par saker som skulle med på touren! MAX i Umeå och fika i Piteå sen var vi framme i Vuollerim där Kerstin och Gösta väntade.. En bit mat, lite planer för veckan och några fiskehistorier senare så blev det sängen.

Måndag
Måndagen började med fiske i ett vatten där Gösta och Kerstin tidigare i år hade fått stor fin abborre och även en 10+ gädda tidigare i sommar. Efter ett par timmar utan hugg av fin abborre så börjar vi misströsta lite, endast enstaka små gäddor och små abborrar ville vara med. efter ytterligare någon timme hittar vi ett djupare parti där vi fick några fina fiskekon på ekolodet dock ingen huggvillig fisk där heller. Far runt och letar vidare tills klocka börjar närma sig fyra då vi återvänder till det djupa partiet och genast är det fisk i lite bättre size i farten.. upp kommer den ena abborren över 5hg upp efter den andra. bränner en fin 1kg + fisk men får senare revach med en fin (dock smal) abborre på 1440g 49cm lång.. får ytterligare några fiskar kring kilot innan huggperioden avtar lika fort som startade.. Men med nytt Pb me 20g så är jag ganska nöjd och tycker det var en helt ok start på touren.. Håkan är kanske av en lite annan åsikt då han inte fick känna någon fisk över kilot..

Tisdag
Tisdagen bjöd på trollingfiske i Saggat. Tanken var att vi skulle försöka oss på att lura någon av dess granna rödingar. Tyvärr så blåste det en hel del där uppe så förutsättningarna var inte dem bästa. hittade en hel del fina ekon på ett ställe men inget hugg. fortsatte fisken och trollade oss förbi ett utlopp av en bäck där vi hade ett påslag, men mer ärn så vart det inte. Vände och for över platsen igen och då högg det på djupriggen och det vi trodde var en öring förvandlades tyvärr till en trind liten gädda på ca 2kg.. Mer än så vart det tyvärr inte men fick se en Havsörn eller Kungsörn iaf.. kul kul :)

Onsdag
Harrokjauratj var målet och efter att ha vaknat tidigt och avverkat de 9 milen till vägen som leder upp till sjön så var det bara dryga milen av cyklande kvar. timmen senare och svettig som bara den så var vi äntligen uppe vid sjön (är typ bara uppför dit :P) Jag blåser upp flytringen för att kunna fiska så effektivt som möjligt men Håkan avvaktar lite och fiskar från land då han tycker det blåser för mycket och inväntar att det ska mojna lite.. Dröjer inte länge förrän jag krokar första fisken och känns som en harr, tyvärr lossnar den efter ett par sek och sen var det dött ett tag.. blir några mindre gäddor innan jag återigen får ett fint hugg som jag tycker borde vara harr, och vilken harr sen! Ser direkt när den är i håven att det är pb (över 1500g) och efter vi mätt den till 55cm och vägt den till 1620g kan jag konstatera att på tre dagar har jag persat två ggr :)

Håkan dara bara smågädor och jag paddlar mig ut på sjön och får efter en stund ytterligare en harr, lite fartblind som man ibland blir så tycker jag inte den är så stor, klart över kilot men inte 1420 som vågen visar! två harrar med en snittvikt på över 1,5kg!
Efter det så blir det "bara" två knappa kilosharrar till för mig medan Håkan endast drar gäddor i mängder :P Han tappar dock en riktigt fin gädda som vi efter några riktiga luftsprång tippar på ca 6kg men den går fri efter 5 min. Åter igen en lyckad tur :)

Torsdag
Efter en kort sejour på luleälven vid Vuollerim med glömd bottenplugg och trasig proppeller och en massa ösa vatten och fixa och trixa som följd beslutar vi oss att testa abborrvattnet en gång till då vi fick avsmak på fisket där vi var, var ju ändå sista fiskedagen på denna fiskeresa så vi ville testa vattnet en gång till. Regnet ligger i luften när vi sjösätter båten som med nya proppellerblad startar och går finfint. testar de stället där vi fick den bättre fisken sist utan resultat. far runt och testar lite överallt utan några som helst resultat och återvänder till första stället igen efter några timmar. Får då på den platsen några abborrar mellan 1-3hg och tror att fisket ska komma igång igen men icke :( mått less på att kasta våra jiggar beslutar vi oss för att trolla oss hemåt igen för att om möjligt kunna få ngn fisk till. varsing rapalawobbler och halvvägs hem så missar jag först en fisk och håkan krokar en fin fisk. Håkan drillar säkert in en jätteabborre för dagen på 1320g och jag får en mindre fisk.. snurrar runt på samma plats och får fisk hela tiden! stannar och ankrar upp på platsen och upplever ett fiske som jag aldrig sett på maken! fisk i vart enda kast och vilka fiskar sen! inte en fisk under halvkilot och varannan fisk är på över kilot. Vid vissa kast hinner jiggen knappt sjunka en meter ens innan det smäller i grejerna. Under en timme så fullkommligt köttar vi abborre! det går så långt så abborrar under kilot planas in för att så snabbt som möjligt få ut jiggen igen för att kunna kroka en "stor" abborre! Får ett hugg mitt i huggrushen som känns klart annorlunda, då vi inte fått en gädda på platsen än så är förhoppningarna om en jätteabborre höga, och visst är det en abborre!!! 1810g och 51cm!! vilken fisk!! Håkan och jag är helt lyriska över fisket vi upplever. och snart så avtar abborrfisket lika snabbt som det kom igång och håkan får ett konstigt hugg som efter 5 min visar sig vara en gädda på ca 10kg.. då Electro samsonvågen blivit dränkt och vi endast har en 2 kilos super samson så mäter vi den bara och sen får den gå tillbaka.. men 117cm dock smal tyder ändå på en fisk i 10kg klassen! Vi fiskar vidare ett litet tag men utan hugg bestämmer vi oss med ett leénde på läpparna för att göra kväll!

Ett minne för livet helt klart! Tveksamt om man kommer att få uppleva ngt liknande ngn gång mer..

Bilder på Harren kommer inom kort!

1 kommentar:

Jonas sa...

Grattis till fint fiske! Nu har vi samma PB på abborre då. Harren får du dock jobba på ett tag till... ;-) Vi höres!